duminică, 26 decembrie 2010

Comuna Voitinel - prezentare generală

Comuna Voitinel este situata în nordul judetului Suceava, în provincia istorica numita Bucovina, fiind din punct de vedere geomorfologic situata la contactul dintre Obcina Mare si podisul Sucevei.

Din punct de vedere geografic, teritoriul localitatii Voitinel este la aproximativ 25g45m longitudine estica si 47g50m latitudune nordica.Comuna Voitinel se învecineaza la vest cu comuna Putna, la nord cu comuna Vicovu de jos, la est cu comuna Galanesti, la sud cu Horodnic de Sus si la sud – vest cu comuna Marginea.

În componenta comunei intra un singur sat, satul Voitinel. Localitatea se întinde pe o lungime de circa 7 km( sud vest – nord est) si o latime de 3-4 km (nord vest – sud est), însumând o suprafata de 22 kilometri pătraţi.

Este situata la aproximativ 7 km de granita cu Ucraina si la aproximativ 15 km de orasul Radauti si 50 km de  municipiul Suceava (centre economice polarizante). Legatura cu celelate comune si orase învecinate se face pe DN 2E si DJ 178 F.

Relieful prezinta o etajare cuprinsa între altitudinea minima de 392 m la varsarea pârâului Voitinel în râul Suceava pe teritoriul comunei Galanesti si altitudinea maxima dee 948 m în poiana Hociung rezultând o diferenta de nivel de 556 m.

Altidudinea formelor de relief scade începând cu partea vestica a comunei, din zona montana de la altitidinea maxima de 948 m în Poiana Hociung, pâna la o altitudine de 500 – 600 m, unde se individualizaza un uluc, o zona depresionara, marginita în exterior de doua dealuri: Dealul Leahului la nord si Dealul Bradetului la est care au o altitidune mai ridicata( 538 m si respectiv 478 m). Între aceste doua dealuri se afla vatra satului Voitinel.


Reteaua hidrografica care dreneaza teritoriul comunei Voitinel apartine pârâului Voitinel care curge pe directia V – NV spre NE, varsându-se în râul Suceava, pe teritoriul comunei Galanesti. Pârâul Voitinel îsi are izvoarele în Obcina Mare la o altitudine de 949 m având o lungime de circa 16 km. Are numerosi afluenti, majoritatea fiind pe partea stânga: Busuiocul, Pietrosul, Putredul, Slatina, Tiganescu, Ursului, Tarnii iar pe partea dreapta pâraielel Tartaria, Mocirle, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu